h1

Greed or Green in retail (NL)

november 4, 2009

Zoals jullie misschien weten zit ik in de commissie Re:set van de VEA. Een hot topic op onze agenda is Green marketing, onder het thema GREED or GREEN? Met als hamvraag zijn merken echt groen omdat zij erin geloven of is het een slimme marketing truc. Recentelijk hadden wij een eerste rondetafel gesprek met onder andere AH Puur & Eerlijk, Willem & Drees en Second Sight. Inhoudelijk was dit een erg sterke sessie waarin de sprekers hun boeiende ervaringen en interessante inzichten met ons deelden.

Lees hieronder de samenvatting.
Samenvatting
Groen is here to stay
Het groene denken en handelen zakt steeds dieper de samenleving in. Het is niet meer een apart item, maar raakt alles binnen onze samenleving. In de voorhoede van het groene denken hebben we het afgelopen jaar al een verschuiving gezien van groen naar duurzaam. Deze trend zal zich nog verder doorzetten van duurzaam naar verantwoordelijkheid.

4x Waarom groen blijft:
1. De internationale regels blijven komen. Groen is niet iets wat kan, maar moet.
2. Het verhaal van het merk is belangrijker geworden. De wijze waarop je product wordt gemaakt, of beter, gerecycled, biedt de basis voor een goed verhaal.
3. Groen bespaart. En met de huidige economie blijft sparen voorlopig een relevant thema.
4. Groen maakt werknemers blij. Mensen willen trots zijn op hun bedrijf en het gevoel hebben iets te betekenen voor de wereld.

Trends & Consumer insights
Nederlanders zijn nog lang niet klaar voor de achterliggende boodschap van groen. Dit heeft te maken met het feit dat het besef nog te veel bij de innovators ligt. Een van de belangrijkste trends van nu is ‘overvloed’ en dit wordt mede de aanstichter van het omslagpunt waarbij de massa zich zal gaan realiseren dat we te veel op een verkeerde manier consumeren.
Een andere trend ‘economie van de winst naar economie van het nut’ onderstreept waarom nu ook het bedrijfsleven in rap tempo zal veranderen. Volgens trend expert Second Sight worden topmanagers momenteel al getraind in het anders denken en opereren. zie ook: http://www.slideshare.net/joostvanrooy/reset-green-in-retail

Marketing
De verschillende foodretailers jagen de motor nog eens extra aan. Supermarktgigant Albert Heijn heeft zojuist Puur & Eerlijk geïntroduceerd. Een huismerklabel met duurzame producten op het gebied van voeding en andere huishoudelijke artikelen. Zij gaan ervoor om het goede gevoel van puur en eerlijke producten naar de massa toe te brengen. Dit doen zijn dan ook via pushmarketing/massa media. Note: Albert Heijn is op alle vlakken bezig met het doorvoeren van duurzaamheid in de organisatie maar kiest er voor om naar de consumenten niet alles te communiceren maar alleen dat wat dichtbij en beïnvloedbaar voor de consument voelt.

Andere aanbieders als Willem&Drees hebben juist als doel om natuurlijke producten van locale producenten te distribueren in de locale supermarkt. Zij zien juist het schap en de producten weer als belangrijkste medium om de klanten te informeren, het lokale verhaal te vertellen en consumenten op te voeden. Willem&Drees maken bijvoorbeeld ook actief gebruik van nieuwe media mogelijkheden als Twitter en blogs.

Het was mooi om te horen dat beide producenten zich goed realiseren dat ze elkaar nodig hebben om de consumentenbehoefte naar hun producten te creëren en stimuleren.

Voor de toekomst van Groen is het goed te realiseren dat merken, net zoals mensen, vaak niet in één keer compleet Groen kunnen zijn. En deze puriteinse benadering is ook niet altijd noodzakelijk. Een bewuste benadering van de doelgroep met een gezonde dosis zelfkennis en een vurige passie voor de genomen stappen in Groen, biedt een sterk platform voor toekomstig succes van “Groene” merken.

Interessante links die tijdens de meeting naar voren kwamen
http://www.Hiphonest.com, http://www.Platform21.com (the repair manifesto), http://www.Springwise.com, Film: The age of stupid

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: